Mire jó a kamilla?
A kamilla gyógyhatását vizsgálatok is alátámasztják. Virágzatát használhatjuk fel a gyógyászatban, amely elsősorban sötétkék színű, szeszkviterpén tartalmú (kamazulén, bizabolol, bizabolol oxidok) illóolajat, flavonoidokat (apigenint) és glikozidjaikat, kumarinokat (umbelliferont, herniarint), nyálkát tartalmaz.
A virágban lévő, kék színű illóolajat elsősorban gyulladáscsökkentésre alkalmazhatjuk, a benne lévő flavonoidok pedig görcsoldó hatással rendelkeznek. A kamillát gombaellenes és antibakteriális hatásáról is ismerjük, egyes hatóanyagai sebgyógyításra is alkalmasak. A belőle készített forrázat nyugtató hatású, a kamillából készült kivonat pedig gátolja a gyomorban és bélrendszerben lévő fekélyek kialakulását.
Belsőleg alkalmazva általában megfázáskor alkalmazzuk, a felső légúti panaszokat enyhíti, remek öblögetőszer válik belőle torokgyulladás esetén is. Ha hörghuruttal vagy más légzőszervi betegséggel küzdünk, bátran inhaláljunk vele.
Az emésztő szervrendszerre is kifejti jótékony hatását: gyomorfekély , gyomor -és bélhurut esetén, vagy ha puffadással küzdünk, remekül alkalmazhatjuk a kamillából készült teát. Ha nehezen alszunk el, akkor is érdemes elkortyolni belőle egy csészényit.
Szemgyulladás, kötőhártya-gyulladás kezelésére is alkalmas. Ezt azonban csak gyógyszerkönyvi minőségű, megbízható forrásból származó kamillával érdemes kipróbálni, ugyanis az allergizáló növényekkel, kórokozókkal szennyezett növény veszélyes is lehet! Így a szembetegségek kezelésére nem javasolják.
A száj betegségei, mint az afta, és egyéb gyulladásos betegségek, ellen is alkalmazhatjuk.
Mivel a kamilla enyhe hatással rendelkezik, ezért az adagolást betartva bátran alkalmazhatjuk, azonban van, aki érzékeny rá, annál allergiás reakciót is kiválthat. Ez esetben semmiképp se alkalmazzuk a növényt.